IPB

Здравствуйте, гость ( Авторизация | Регистрация )

> Список беременяшек:

 
Ответить в эту темуОткрыть новую тему
> Рекомендації для вагітних
Miamiss
сообщение 31.3.2011, 10:44
Сообщение #1


Новичок
*


Группа: Новички
Сообщений: 3
Регистрация: 29.3.2011
Пользователь №: 7851

Спасибо сказали: 0 раз(а)




Основні принципи раціонального харчування вагітних
Про раціональне харчування під час вагітності написані тисячі книг, випускаються все нові рекомендації по раціональному харчуванню вагітних та годуючих матерів, розраховуються нові норми.
Тому ми не претендуємо на те, щоб охопити всі можливі рецепти і дієти, нашим завданням є ще раз нагадати Вам деякі принципи, які необхідно враховувати під час складання раціону харчування під час вагітності.

1. Велике значення має харчування майбутніх батьків ще до зачаття.
Відомо, що утворення та дозрівання сперматозоїдів займає біля трьох місяців, тому якщо за 3 місяці до зачаття чоловік буде дотримуватись дієти з достатньою кількістю білків, вітамінів, мікроелементів, якість сперматозоїдів значно покращиться. Жінка, яка готується до зачаття, має привести в норму свою вагу: з одного боку, під час вагітності їй не потрібні лишні кілограми, з іншого - дитина використовує «материнські запаси» для свого росту та розвитку, тому виснажена дієтами пані мало підходить для виконання відповідальної ролі матері. Звичайно, жінці не слід забувати про вітаміни – краще вживати полівітамінні комплекси, які рекомендовані вагітним. Вони відрізняються підвищеним вмістом фолієвої кислоти, нестача якої на ранніх термінах призводить до розвитку вад нервової трубки, оптимальною кількістю вітаміну А, надлишок якого на ранніх термінах може викликати вроджені дефекти в дитини.

2. Необхідно мати на увазі, що необхідність в поживних речовинах залежить від багатьох факторів:

*
Термін вагітності

В І триместрі плід не вимагає збільшеної калорійності Вашого раціону(виключенням є ранні токсикози). В цей час відбувається закладка всіх систем дитини, тому основним є якість харчування. Особливо це стосується білків (кожен з трьох грамів білку, що з’їла вагітна жінка, один грам іде на побудову тканин плода) і вітамінів. В ІІ і ІІІ триместрах вагітності (до 32 тиж вагітності) необхідно збільшити калорійність Вашого раціону. Дитина активно росте, набирає вагу. Збільшується [мат] в кальції, вітаміні Д, залізі, магнії і ін. елементів. З 32 тиж, як правило, фізична активність майбутньої матусі зменшується, вона більше відпочиває, і калорійність харчування доцільно зменшити, тільки не за рахунок білку, а за рахунок «легких» вуглеводів – кондитерських виробів, варення, інших солодощів, бо саме вони сприяють народженню дітей з надмірною вагою та ожирінню вагітної. В цей час не слід вживати екстрактивні речовини (рибні, м’ясні бульйони і підливи), консерви. Рекомендуються овочеві, молочні та фруктові супи, сир, сметана.

*
Особливостіперебігу вагітності

Якщо Ви страждаєте від звичайного для вагітних нездужання в І триместрі (нудота та ін.), може допомогти зміна режиму харчування. Краще їсти 5-6 разів на день, маленькими порціями. Під подушку можна покласти банан, сухе печиво, щоб зранку, не встаючи з ліжка, поїсти. При розвитку ускладнень ІІ половини вагітності (підвищені артеріального тиску, порушення функції нирок) Ваш лікуючий лікар порекомендує Вам виключити смажене, гостре, копчене, надмірно солене. При загрозі невиношування необхідно ввести в Ваш раціон вітаміни групи В та магній. Якщо Ви виношуєте двох, [мат] в поживних речовинах збільшується.

*
Особливості конституції

Якщо у вагітної жінки спостерігається дефіцит маси тіла, тоді калорійність її харчування має бути вищою, ніж у вагітної із надмірною вагою, в якої є шанс похудати під час вагітності. Крім калорійності, велике значення має асортимент продуктів, який впливає на обмін речовин. Наприклад, тучним жінкам не слід вживати легкозасвоюваних вуглеводів, а білки тваринного походження (м’ясо) в поєднанні із продуктами, що містять аскорбінову кислоту є дуже бажаними в раціоні.

*
Фізичні навантаження

Якщо Ваша робота чи стиль життя пов’язані із інтенсивними фізичними навантаженнями, відновлювати запас енергії необхідно за рахунок збільшення калорійності харчування. Якщо по деяких причинах ви знаходитесь на ліжковому режимі, то калорійність їжи слід знизити.

*
Пора року

Влітку необхідно слідкувати за кількістю випитої води за день. Це пов’язано із тим, що під час вагітності, особливо в ІІ її половині, легко може наступити зневоднення організму. Якщо вагітність перебігає без ускладнень Ви можете пити стільки, скільки Вам хочеться.

3. У вегетаріанок є усі можливості виносити здорову дитину, якщо, звичайно, вони включать у свій раціон молочні та кисломолочні продукти, продукти, багаті рослинними білками.
А також грамотно, із своїм лікарем, підберуть полівітамінно-мінеральний комплекс(що вміщує вітамін В12 та фолієву кислоту, залізо). Хочеться зауважити, що вагітним жінкам не показано слідувати посту.

4. Звичайно, необхідні Вам білки, жири, вуглеводи та вітаміни можна отримати з найрізноманітніших продуктів харчування.
Але під час вагітності велике значення відіграє асортимент продуктів та способи їх виготовлення.

Зверніть увагу на те що:
· джерела тваринного білку мають бути різноманітні - чергуйте у вашому раціоні м'ясо, молочні продукти, рибу;
· зі всіх сортів м’яса під час вагітності Вам підійдуть нежирна яловичина, кролятина, куряче та індиче біле м’ясо;
· краще відварене м'ясо, ніж тушковане, запечене чи смажене: запіканки з відвареного м’яса, фрикадельки, тюфтельки, просто відварене м’ясо;
· риба - джерело кальцію та фосфору, вживайте нежирну рибу (краще один раз на тиждень);
· жири мають бути представленими, в основному, рослинними оліями (оливковою, кукурудзяною, соняшниковою);
· вуглеводи краще отримувати з продуктів, які містять рослинну клітковину (хліб з муки грубого помелу, з висівками; крупи – гречана, вівсяна, рисова; овочі, фрукти);
· звичайну сіль краще замінити йодованою;
· пити бажано зелений чай, мінеральну воду. Дослідження показали, що вживання деяких трав є небезпечним під час вагітності. Необхідно обмежити вживання чаїв, що містять ромашку, солодку, мяту, листя малини. Можна вживати чаї, що містять імбирь, цедру лимону, мелісу, пелюстки троянди, в помірній кількості

Отже, вагітній жінці необхідно адекватне харчування з багатим вмістом вітамінів та заліза. Кількість жирів та протеїнів не повинне перевищувати норм звичайного раціону, а серед вуглеводів слід вибирати ті, що мають високу біологічну цінність. Слід уникати солодощів, кондитерських виробів, шоколаду, цукерок. Рекомендується харчовий режим з багатим вмістом целюлози (фрукти, сирі овочі, цільний хліб) для стимуляції кишкової перистальтики.

5. Під час вагітності (і не тільки під час вагітності) корисно знати алергенний потенціал харчових продуктів.
Є група продуктів, які викликають реакції уповільненого типу, що не залежать від разової дози алергену. Ефект від вживання таких продуктів можна назвати акумулятивним, т.т. реакція розвивається при вживанні таких продуктів не відразу, а через певний час - через тиждень, наприклад.
Так , алергеном, при частому вживанні стає білок молодого м’яса (телятина, курятина), баранини, курячого м’яса. Гіпоалергенне м'ясо: свинина, біле м'ясо індика, кролик. Рибу краще використовувати у відварному вигляді, перевагу слід надавати хеку, навазі, трісці. Ікрою зловживати не варто.
Алергенний потенціал має білок злакових культур: жита, вівса, пшениці. При приготуванні каш не захоплюйтесь манкою та вівсянкою.
Найпоширеніший алерген – білок коров’ячого молока. Молоко бажано кип’ятити, для приготування каш використовувати концентроване без цукру або сухе молоко, а сир вживати у вигляді запіканок чи сирників.
Ускладнення можуть виникнути і при щоденному вживанні бобових: сої, гороха, квасолі. Знати про це необхідно в умовах теперішньої «рекламної експансії».
Є інша група алергенів, дія яких визначається дозою. Такі продукти викликають реакцію негайного типу – свербіж, висипку, кропивницю, місцеві набряки. Мова йде про овочі і фрукти помаранчевого або червоно кольору (їхній колір обумовлений саліцилатами, які корисні лише в малих дозах). Наприклад, свіжа морква, чи морква в борщі (1-2 шт.) корисна, а 2-3 склянки морквяного соку можуть призвести до розвитку каротинової жовтяниці. Лісовим ягодам надається перевага перед садовими. Абсолютно не шкідливим, з точки зору алергічної ситуації, є вживання брусниці, журавлини, чорниці. А з курагою, абрикосами, персиками [мат] бути обережним (рекомендується поштучне вживання). Усі фрукти та ягоди краще вживати в натуральному вигляді, не у вигляді варення, киселю, компоту.

6. Зараз широко рекламуються харчові добавки для вагітних та годуючи матерів.
Не варто вважати їх чарівним засобом , що може оптимізувати перебіг будь-якої вагітності. Ані полівітаміни, ані харчові добавки не можна вживати безконтрольно. Лікарські засоби, перш ніж потрапити в аптеки, проходять дуже довгий шлях, починаючи з токсикологічних досліджень, доклінічних досліджень, клінічних досліджень із найскладнішим дизайном. БАДи ніяких клінічних досліджень не проходять, їхня ефективність і безпека нічим не підтверджена. БАДи скорочують шлях до споживача в рази, заощаджуючи час і дуже великі гроші, адже клінічні випробування - це дорого. Ми не радимо під час вагітності вживати БАДи.

7. Не хочеться бути категоричними, але під час вагітності дуже [мат] є вживання:

· алкоголю в будь-якому вигляді;
· продуктів, що містять тартазин (забарвлені газовані напої, копчені страви, жуйки, карамель);
· гострих соусів, приправ, прянощів, оцту;
· м’ясних і рибних консервів;
· продуктів у вакуумній упаковці;
· ковбас, сосисок;
· готових пельменів;
· рибних та крабових паличок;
· жирнихсортів м’яса, риби, сала;
· смажених, копчених страв;
· міцного чорного чаю, міцної кави.

Висновки.
Отже, що ж таке добре?
Різноманітне харчування з врахуванням індивідуальних особливостей вагітної жінки та її родини.
Що таке погано?
Зловживання продуктами із високим алергенним потенціалом, одноманітне харчування. Дуже погано – голодування та переїдання.
Краще недоїсти ніж переїсти.
Якщо не можна, але дуже хочеться, то можна, тільки би перехотілося.
Не панікуйте, якщо Ви випили склянку пива, і не поспішайте позбуватися вагітності. В будь-якому сумнівному випадку проконсультуйтеся із лікарем, який дасть рекомендації по збереженню здоров’я дитини до пологів – рекомендації спрямовані на зниження ускладнень вагітності та формування у плода адекватних захисних реакцій організму.

Рекомендації по дієті для вагітних жінок в таблиці


Їжа та напої




Солодка їжа

та напої



Рекомендовано обмежити вживання солодкої їжи та, особливо, солодких напоїв


Сахароза(цукор) проходить через фето-плацентарний бар`єр і може накопичуватись у тканинах плода

Кава


Невелика кількість кофеїну (150-300мг) не призводить до ускладнень


Дослідження показали кореляцію між вживаннм великих доз кофеїну та спонтанним абортом і низькою масою плода при народженні

Молочні продукти


Рекомендовано не вживати непастерізованого, некипяченого молока, мякого сиру (фета,бринза, дорблю)


Ризик зараження токсоплазмами, лістерією.

Яйця


Рекомендовано не їсти сирі яйця


Ризик зараження сальмонелами(можуть викликати сепсис у плода)

Фрукти, овочі


Обов'язково ретельно мити


Ризик зараження токсоплазмами, лістерією.

Трав'яні

чаї



Обмежити вживання чаїв, що містять ромашку, солодку, м'яту, листя малини.

Можна вживати чаї, що містять імбирь, цедру лимону, мелісу, пелюстки троянди, в помірній кількості


Дослідження показали, що вживання деяких трав є небезпечним під час вагітності.

М'ясо


Не їсти сирого мяса.

Не їсти «хот доги» без термічної обробки.

Рекомендовано обмежити вживання печінки.


Ризик зараження токсоплазмами, лістерією.

Ризик зараження токсоплазмами, лістерією.

Високий вміст вітаміну А може бути токсичним для плода (на раннії термінах вагітності).

Морепродукти


Рекомендовано не вживати такі види риб: акула, меч-риба, скумбрія, тунець, лофалатилус.

Обмежити вживання іншої риби (в тому числі консервованого тунця) до 1-2 разів на тиждень.

Не вживати заморожені, копчені морепродукти.

Не вживати сиру рибу та молюсків.

Експерти радять вживати краще різнівиди риби, ніж рибу одного виду


Високий вміст ртуті в рибі може призвести до неврологічних порушень у жінки та у її плода.

Ризик зараження лістерією.

Ризик зараження паразитами.



Прийом вітамінів та мікроелементів під час вагітності

Однимз найчастіших запитань, яке майбутні мами задають на прийомі в жіночій консультації –є питання про харчування, вживання вітамінів та мікроелементів, адже всю майбутню вагітність їм [мат] піклуватись не тільки про себе, але й про зростаюче маля.
У 2004 році було проведено велике дослідження з приводу того, чи достатню кількість вітамінів та мікроелементів вживають жінки протягом вагітності. Усі жінки отримали певні рекомендації щодо раціонального харчування під час вагітності. Протягом першої половини вагітності жінки більш точніше слідували дієтичним рекомендаціям ніж в другій. Було виявлено, що вживання вітамінів групи В та таких мікроелементів, як кальцій, залізо, цинк, магній, було недостатнім, тоді як вживанні вітаміну А, натрію, фосфору вагітними жінками було надлишковим. Висновок авторів: додаткове вживання вітамінів та мікроелементів є необхідним під час вагітності.
Дійсно, заповнити дефіцит вітамінів призначенням дієти з відповідним вмістом овочів, фруктів, продуктів тваринного походження доволі складно.

Для того, щоб уявити, скільки ж насправді вітамінів, навіть при дотриманні всіх рекомендацій, отримує людина, необхідно памятати, що:


* висушування, заморожування, механічна обробка, зберігання в металевому посуді, пастеризація суттєво знижують вміст вітамінів у вихідних продуктах, навіть у тих, які традиційно вважаються джерелами вітамінів;
* при кип'ятінні молока кількість вітамінів, що залишаються в ньому, суттєво знижується;
* при термічній обробці продуктів втрачається від 25% до 90-100% вітамінів;
* овочі без шкірки містять значно менше вітамінів;
* близько дев’яти місяців на рік європейці вживають овочі, вирощені в теплицях або після тривалого зберігання (такі продукти мають значно нижчий рівеньвмісту вітамінів у порівнянні з овочами з відкритого ґрунту);
* після 3- х днів зберігання продуктів у холодильникувтрачається близько 30% вітаміну С, при кімнатній температурі цей показник становить близько 50%;
* вміст вітамінів в овочах і фруктах дуже широко варіює в різні сезони;


Крім того, протягом останніх десятиріч у результаті розвитку цивілізації енерговитрати людини зменшилися вдвічі. У стільки ж повинне знизитися споживання їжі, інакше неминучі переїдання, надлишкова вага, ожиріння. А це прямий шлях до цукрового діабету, гіпертонічної хвороби, атеросклерозу та іншиххвороб ХХІ сторіччя. Але за нинішнєзменшення загальної кількості їжі та її калорійності нам доводиться "розплачуватися" вітамінною недостатністю.

Отже, вживати вітаміни під час вагітності необхідно. Які ж вітаміни та мікроелементи потрібні для успішного перебігу вагітності та народження здорової дитини?

Кальцій
Чому необхідний?


Солі кальцію входять до складу кісткової тканини (99%), є складовою частиною крові, беруть участь у процесі згортання крові, мають значення для нормалізації діяльності нервово-м'язової системи. Адекватне вживання кальцію під час вагітності знижує ризик прееклампсії (підвищення артеріального тиску, порушення функції нирок, у важких випадках – судоми, інсульти) більше ніж в 2 рази, покращує фето-плацентарний кровоплин, покращує засвоєння магнію.

Скільки необхідно?


1 г/добу, але не більше 2,5г

В яких продуктах міститься найбільше?


100 мл пастеризованого молока (128-156 мг), жирний домашній сир (150мг) , знежирений сир (120мг), 100г твердого сиру (від 250 до 1000г)

Залізо

Чому необхідний?


Щоденне вживання заліза значно знижує ризик анемії, а відтак смертності серед вагітних жінок; знижується і смертність дітей від 0 до 7 років, матері яких приймали залізо під час вагітності.

Скільки необхідно?


30мг/добу, не більше 45 мг

В яких продуктах міститься найбільше?


Бобові (100г гороху містить 6,8мг), м'ясо кролика (100г – 3,3мг), печінка (100г – 6,8мг), продукти з муки грубого помелу (хліб житній – 3,9мг), гречана крупа(100г – 6,65мг), яблука (100г – 2,2мг)

Цинк

Чому необхідний?


Важкі випадки нестачі цинку супроводжуються спонтанним перериванням вагітності, вадами розвитку (в тому числі аненцефаліями). Недостатність цинку викликає проблеми під час пологів: пролонгований І період пологів, первинна слабість пологової діяльності, затяжний ІІ період пологів, передчасне відходження навколоплідних вод. Дослідження, яке включало 9 тис жінок, виявило зниження кількості передчасних пологів, зменшення частоти оперативних розроджень у жінок, які приймали цинк під час вагітності.

Скільки необхідно?


11мг/добу, не більше 40мг

В яких продуктах міститься найбільше?


Дріжджі (100г – 9,9мг), гарбузове насіння (100г – 7,44мг), яловичина варена(150г - 6,9 мг), рис(100г містить 1,8 мг), хліб пшеничний (100мг – 2,1мг), курка варена (100г – 2,4мг)

Йод

Чому необхідний?


Нестача йоду під час вагітності має негативні наслідки для дитини. Вроджені дефекти розвитку, які обумовлені недостатнім вживанням йоду (кретинізм, вроджена гіперплазія итовидної залози, погіршення слуху) не піддаються зворотньому розвитку, навіть, при застосуванні замісної гормонотерапії. Доведено, що вживання йоду під час вагітності на 29% знижує смертність новонароджених і дітей раннього віку.

Скільки необхідно?


220мкг

В яких продуктах міститься найбільше?


Морепродукти (креветки 100г – 190мкг), риба (100г – 74мкг), оселедець (100г – 66мкг), бура морськаводорость, цибуля (100г – 10мкг), яйця (100г – 10мкг)

Магній

Чому необхідний?


Обстеживши 3 тис жінок, виявили, що в жінок, що приймають магній, зменшується ризик передчасних пологів, кількість допологових кровотеч.

Скільки необхідно?


310мг/добу

В яких продуктах міститься найбільше?


Продукти з борошна грубого помелу (100г пшеничних висівок містять 611мг), гарбузове насіння (100г – 534мг), гречана крупа (100г – 200мг), горіхи кеш’ю (100г – 250мг), кавуни (100г – 224 мг)

Селен
Чому необхідний?


Необхідний для профілактики ракових захворювань та попередження деформації здорових клітин. Підвищує стійкість організму до вірусів, бактерій

Скільки необхідно?


60мкг. В великих дозах токсичний.

В яких продуктах міститься найбільше?


Морепродукти (100г містить 300-600мкг), риба (100г – 150-450мкг),часник(100г – 300мкг), м'ясо(100г – 300мкг), сири (100г – 100-150мкг)

Фолієва кислота (вітамін В9)

Чому необхідний?


Преконцептуальне(перед зачаттям) вживання фолієвоїкислоти значно знижує частоту дефектів нервової трубки. Запобігає розвитку анемії, знижує ризик викиднів.

Скільки необхідно?


600мкг

В яких продуктах міститься найбільше?


Чечевиця, шпинат, брокколі, апельсиновий сік

Інші вітаміни групи В

Чому необхідний?


Нестача В3,В6,В12 призводить до підвищення рівня гомоцистеїну, що може призвести до дефекту нервової трубки плода, передчасних пологів, передчасного відшарування плаценти, мертво- народження, збільшується ризик розвитку прееклампсії. Рання профілактика нестачі вітамінів В важлива в профілактиці залізодефіцитної анемії та передчасних пологів.

Скільки необхідно?


В1 - 1,4мг/добу

В2 – 1,4мг/добу

В6 – 1,9 мг/добу

В12 – 2,6 мг/добу

В яких продуктах міститься найбільше?


Хліб, крупи, дріжджі, печінка, м'ясо, бобові, листова зелень, морква, цибуля.

Вітамін А

Чому необхідний?


Нестача може призвести до погіршення зору, певних уражень шкіри. Недавні дослідження показали, що вітамін А може покращити всмоктування заліза, але його великі дози мають тератогенний ефект. Тому застосування у формі ліків допускається лише за призначенням лікаря.

Скільки необхідно?


770мкг/добу

В яких продуктах міститься найбільше?


Риб’ячий жир, печінка, яєчнийжовток, молоко, морква, шпинат, зелена цибуля, помідори.

Вітамін Д
Чому необхідний?


Сприяє засвоєнню кальцію, та депонуванню його у кістках. Виявлено що його нестача в І триместрі вагітності в 5 разів частіше асоціюється з виникненням прееклампсії в ІІ-ІІІ триместрах. Концентрація вітаміну Д в новонародженого залежить від його концентрації в мами. Вживання вітаміну Д під час вагітності на 87% знижує ризик неонатальної гіпокальциемії. Застосування у формі ліків допускається лише за призначенням лікаря.

Скільки необхідно?


200 МО/добу (5 мкг/добу). Не більше 2000МО/добу

В яких продуктах міститься найбільше?


Молоко, яєчний жовток.
Вітамін С

Чому необхідний?


Підвищує опірність оганізму до інфекцій, укріплює судинну стінку, покращує засвоєння заліза. Але довготривале застосування великих до вітаміну С призводить до зменшення всмоктування міді. Надлишок вітаміну С викликає серйозні кардіоваскулярні порушення. Виявили, що в жінок, які в великій кількості приймають вітамін С збільшується ризик передчасних пологів.

Скільки необхідно?


85 мг/добу, не більше 2000 мг/добу

В яких продуктах міститься найбільше?


Чорна смородина, ягоди червоної шипшини, полуниця, зелена цибуля, капуста, помідори, шпинат, кріп, петрушка.

Вітамін Е

Чому необхідний?


Сприяє адекватному кровоплину в капілярах. Доведено, що не впливає на частоту передчасних пологів, кількість мертвонароджених, рівень пери- та неонатальної смертності, не знижує ризик затримки розвитку плода.Надлишок вітаміну Е зменшує агрегацію тромбоцитів, може призводити до кровотеч, порушує функцію лейкоцитів, томузастосування у формі ліків допускається лише за призначенням лікаря.

Скільки необхідно?


15 мг/добу

В яких продуктах міститься найбільше?


Зелені овочі, зернові продукти, молоко, рослинні олії, печінка, вершкове масло

Холін
Чому необхідний?


Попереджає розвиток дефектів нервової трубки, сприяє кращому розвитку головного мозку

Скільки необхідно?


450 мг/добу, не більше 3500 мг/добу

В яких продуктах міститься найбільше?


Яйця(1 яйце містить 272 мг), лосось (100г – 65мг ), готова свиняча вирізка (100г – 103мг ), курятина (100г – 65мг ), яловичина (100г – 83мг )

Докозагексаенова кислота


Чому необхідний?


Сприяє кращому розвитку головного мозку дитини. Знижує ризик серцевих захворювань у маетері

Скільки необхідно?


300 мг/добу

В яких продуктах міститься найбільше?


Лосось, тунець, краби.













Теоретично, чим більша кількість компонентів, входить до складу препарату, тим більш множинний ефект можна досягнути.

В 2009 році Кохранівською спільнотою був проведений мета-аналіз, щодо доцільності застосування полівітамінних препаратів під час вагітності. Метою цього дослідження було оцінити переваги для вагітних та їхніх дітей застосування полівітамінних препаратів, виявити ризик передозування, та несприятливі взаємодії між елементами полівітамінних комплексів.

Виявили, що ті жінки, що отримували полівітамінні препарати мали перевагу перед тими, що отримували лише один або кілька елементів, або отримували плацебо, або взагалі не отримували спеціальних препаратів.

Але необхідно враховувати взаємодію компонентів між собою. Так, дослідження показали, що великі дози заліза зменшують всмоктування цинку і навпаки. Магній та залізо конкурують при всмоктуванні, кальцій зменшує всмоктування заліза.

Вітамін С покращує засвоєння заліза, але довготривале застосування великих до вітаміну С призводить до зменшення всмоктування міді.

Надлишок вітаміну С викликає серйозні кардіоваскулярні порушення у пацієнтів, які в великій кількості приймають залізо.

Недавні дослідження показали, що вітамін А може покращити всмоктування заліза, але його великі дози мають тератогенний ефект.

Отже, додаткове вживання вітамінів, мікрелементів та полівітамінних комплексівмає обов’язково контролюватись лікарем.


Джерело - Стаття з сайту Медичного центру репродукції Інтерсоно
Вернуться в начало страницы
 
+Ответить с цитированием данного сообщения

Новинки в наших магазинах


Ответить в эту темуОткрыть новую тему
1 чел. читают эту тему (гостей: 1, скрытых пользователей: 0)
Пользователей: 0

 



Текстовая версия Сейчас: 29.7.2014, 9:20